Nyhetsbrev september 2022

Hej grannar!

I detta nyhetsbrev finns många viktiga punkter, så fortsätt läs!

Energikostnader i föreningen

Många undrar hur föreningens ekonomi påverkas av de höga elpriserna. En stor post i våra gemensamma kostnader är fjärrvärmen, och fjärrvärmekostnaden påverkas inte nämnvärt av elpriserna som tur är.

Vår gemensamma elförbrukning är så låg den kan vara med de åtgärder vi gjort på senare år – rörelsestyrd ledbelysning, nya maskiner i tvättstugan, osv.

Stenläggning i trädgården på gång

De områden på innergården där vi i dag har grus ska stenläggas med en tumlad marksten. Det blir inte bara trevligare utan också lättare att hålla rent från löv och skräp. Arbetet ska utföras någon gång sista veckan i september/första veckan i oktober.

Inför detta måste alla cyklar flyttas från cykelställen och det kan du göra redan nu. Ställ den istället på gräsmattan närmast gatan. Ta gärna med dig ett cykelställ om det går. Eller passa på att ställa in cykeln i något av våra cykelrum. Om du har en cykel som inte används just nu kan du med fördel hänga upp den utanför tvättstugan.

Ställ inte heller cyklar på gräsmattan bredvid cykelställen. Vi har aldrig haft så många cyklar i föreningen men de måste stå i ställen eller inomhus. Flytten på grund av markarbetet är ett undantag.

Städdag

Höstens gemensamma städdag blir 23/10 12:00 med traditionell gemensam fika eller korvgrillning efteråt. Detta är ett bra tillfälle att lära känna sina grannar, särskilt för er nyinflyttade. Vi städar och fixar både inomhus och utomhus. Mer information kommer ett par veckor innan, men lägg in datumet i kalendern redan nu!

Om du vet att du inte kan delta men ändå vill bidra på något sätt, behöver vi bära in trädgårdsmöbler och annat från trädgården inför stenläggningen som sker någon gång sista veckan i september. Deet finns också andra aktiviteter som kan utföras före eller efter städdagen. Maila till styrelsen@brfborren36.se!

Mer om värmesystemet

Häromdagen larmade vår värmecentral på grund av att vattennivån i expansionskärlet var nere på 20 %. Normalt ska det vara 70 %. Orsaken till detta kan vara en läcka någonstans eller att någon har kopplat ur ett element vid renovering och att det då blivit tappat på vatten. Detta rör alltså enbart värmesystemet, inte vattnet i kranen.

Kontrollera dina radiatorer noggrant och om du ser en läcka måste du meddela styrelsen omedelbart! Vi har också inbyggda rör i väggarna så ser du tecken på fuktskada i tak, vägg eller golv, meddela det!

Snart obligatoriskt med matavfallssortering

Tipsar också om att matavfallssortering blir obligatoriskt i Stockholm från 2023-01-01. Så öva på det redan nu om du inte redan sorterar. Det är också bra för oss att redan nu se om två tunnor räcker eller om vi måste beställa en till.

Matavfall får enbart läggas i de bruna påsar som finns i trädgårdsrummet. Påsarna ska förslutas innan de kastas i tunnan. Det kan vara smart att rulla ihop toppen och sedan lägga den på tvären i en ny påse. Då hamnar inget i botten på tunnan.

Sist men inte minst

Vi i styrelsen vill påminna om att vi arbetar helt gratis. Vi har ingen vaktmästare eller fastighetskötare. De enda köpta tjänster vi har är Frubo som hanterar ekonomi och övrig administration, samt trappstädningen.

Så om du kastar fimpar eller skräp på gården, lägger reklam och tidningar som du inte vill ha ovanpå postfacken eller ställer gropsopor i gemensamma utrymmen är det dina grannar eller styrelsen som får ta hand om det. Det vill vi alla slippa.

Vi har också noterat att någons hund brukar rastas på gården. Oavsett nr 1 eller 2 kan gräsmattan och rabatterna ta stryk av det.

Nog med gnäll nu. Vi önskar er alla en härlig höst och hälsar särskilt alla nya medlemmar välkomna.

/Styrelsen Borren 36